נפגעי עבירה במשפט הפלילי הם אזרחים שנפגעו כתוצאה מעבירה פלילית כלשהי באופן ישיר או לחילופין בן משפחתם נפטר מעבירה פלילית. מדובר בעבירה שנעשתה בקניין, בגוף או ברכוש שהובילו את המדינה להגיש כתב אישום פלילי נגד המבצע. לאחר האירוע, הנפגע מגיש תלונה בתחנת המשטרה תוך פירוט מדויק של השתלשלות המקרה. נפגעי עבירה משויכים לקטגוריה זו רק אם הם בעצמם אינם חשודים או אינם מורשעים, במקרה הספציפי.
זכויותיהם של נפגעי העבירה במשפט הפלילי
על פי חוק זכויות נפגעי עבירה קיימות שתי קטגוריות המקנות זכויות לנפגע העבירה.
האחת עוסקת בקבלת הגנה. והשנייה עוסקת בקבלת מידע.
בנושא ההגנה, קבע המחוקק את אופן ההתנהלות במהלך ההליך הפלילי, תוך הבנת צרכיו הפרטניים של כל נפגע עבירה. אדם זה מקבל הגנה על פרטיותו ותמיכה ייחודית על פי הצורך הספציפי שלו.
בנושא המידע, קיים רצף של זכויות לנפגעי עבירה על פי התפתחותו של ההליך הפלילי. הכוונה היא למידע שנפגע העבירה רשאי חלקבל הן בעת קיומו של ההליך המשפטי והן בתקופת המאסר. כך למשל, נפגעי העבירה מקבלים הסברים מלאים על ההליכים המתקיימים ועל האפשרויות שבהן הם יכולים לפעול. כך לשמל, במידה ומי שביצע את העבירה הפלילית ונשלח למאסר מגיש בקשת חנינה או בקשה להסדר טיעון יש לנפגע העבירה זכות להגיב ולטעון. כמו כן נפגע העבירה מוזמן להגיש תצהיר לחיזוק עדותו ולהגיש ראיות נוספות במסגרת ההליך הפלילי.
בנוסף לכך לנפגעי עבירה קיימות זכויות גם במסגרת הטיעונים לעונש וגם טרם ההחלטה על גזר הדין. בשלב זה זכותו של הנפגע להשמיע את קולו בנוגע לעבירה הפלילית ולפגיעה שנגרמה לו.
זכויותיו של נפגע עבירה במהלך המשפט
כפי שצויין קודם לכן, לנפגע עבירה יש זכות להשמיע את דבריו בנוגע להסדר טיעון. בהקשר זה הסדר הטיעון לא נחתם אלא לאחר שמיעת דעתם ועמדתם של נפגעי עבירה, דעתם היא בעלת דרגת חשיבות מכרעת ולכן היא מקבלת משקל מהותי בשיקולי הענישה של הנאשם.
הגשת תביעה אזרחית
בנוסף לכך, נפגע עבירה רשאי להגיש נגד הנאשם גם תביעה אזרחית לפיצויי כספי עבור נזקים שנגרמו לו.
במידה והינך נפגע עבירה מומלץ ואף חשוב לפנות לעורך דין פלילי מקצועי ובעל ידע וניסיון בליווי נפגי עבירה שילווה אותך לאורך ההליך הפלילי המורכב והלא מוכר למרבית הציבור, יציג בפניך את אפשרויות הפעולה שלך בכל שלב ושבל, ילחם עבורך ובעיקר יתמוך בך ברגעים הקשים.
דן רומן